Skarnfører og skraldemand

Hvorfor hedder det “skraldemand”? Det er da nemt nok! Det er, fordi han kører med skrald, ikke? Nixen, bixen. Skrald hed oprindelig “skarn”, og en skraldemand hed “skarnfører”, indtil myndighederne indførte et nyt tiltag.

17. juni 1806 bekendte myndigheder ved plakat, at skarnføreren skulle tilkendegive sin tilstedeværelse med en skralde. Ja, sådan en, som vi som børn i 50’erne fik lov at muntre os med nytårsafren. Så efterhånden blev skarnføreren omdøbt til skraldemand, og hans skarn blev til skrald.

Nu vi er ved det og citerer fra C.C. Christensens bog, så kan vi tage navnet Værnedamsvej med. Vejen der forbandt og forbinder Vesterbrogade og Gammel Kongevej i København havde i mange år ikke noget navn, men fra 1733 købte tidligere fodgardist, øltapper Werner Dam, der var født i Hessen o. 1702, en bygning med have på gaden og flyttede sin virksomhed derud fra Lavendelstræde i indre by. Det vil sige, at han flyttede uden for voldene og blev et kendt vandingssted på søndagsudflugten til f.eks. Frederiksberg Have. Det var først adskillige år efter hans død, at vejen fik en forvansket udgave af hans navn som sin officielle betegnelse. Måske havde man glemt Werner Dam, men alligevel brugt hans navn, når man henviste til stedet. I øvrigt hed Vesterbrogade dengang noget andet: Køge Landevej samt “den store” eller “den vestre stenbro”.

Kilde: Carl C. Christensen Fra Værnedamsvej til Jostys Pavillon, København 1925

Se også Dansk Wikipedia. lex.dk og ordnet.dk har ikke historien med

Dette indlæg blev udgivet i Sprognørden. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *